Avrundning ut den heliga treenigheten av italienska stärkelse är ris, som ofta äts som den krämiga, lyxiga risotto. Ironiskt nog är italienare inte stora risätare, vad med all pasta och polenta, men de är de största producenterna av ris i Europa. Medan södra Italien kallas ofta landets brödkorg, norra Italien, särskilt Lombardiet och Piemonte, är dess risskål. Det är passande då att Arborio och Carneroli-sorterna som odlas i de stora rispaddierna i dessa regioner omvandlas till en av Italiens mest ikoniska rätter genom att blandas med lager och omröras tills de bildar en flätig halvsoppa som perfekt förmedlar smakerna av allt som kokas med det. Den mest kända typen av risotto är förmodligen den saffraninfunderade risotto alla milanese, som enligt legenden uppfanns av arbetarna som byggde Milanos katedral som använde saffran för att färga glasmålningarna och tänkte att de också skulle kasta den i deras ris. Andra klassiska versioner av skålen inkluderar risotto al nero di sepia (med bläckfisk och bläck) och risi e bisi (med pancetta och ärter), som båda kommer från Venedig.
Föregående
Foccaccia – njut av brödet
Nästa